2014/07/09

PÁDIS-FENNSÍK TÚRA: CSODAVÁR

A régóta beharangozott három napos romániai túrán vettem részt múlt hétvégén. Nehéz szavakba önteni a táj szépségét, de talán még nehezebb elmesélni a vad természet által keletkezett érzelem folyamot, aminek köszönhetően minden porcikám (kivéve a hasizmom:)) érezte, hogy él és folyamatos veszélynek van kitéve a csúszós sziklás terepen. Nagyon izgultam, hogy bírni fogom-e a túrát, de ha tudtam volna előre, hogy ennyire félelmetes részeken kell átküzdenem magam, többet edzettem volna karra.



A menedékházba érkezés után nem sokkal magunkra kaptuk a súlyos hátizsákunkat és megindultunk a Csodavár felé. Mindössze 5-6 km távot kellett megtenni első nap, de itt már érezhető volt az izmok igénybevétele. A Csodavár (lenti kép) fő részei a Nagy Portálé, ez a barlangrendszer beömlési nyílása, továbbá a két Várudvar és az Alvilág, a földalatti nagy méretű patakos barlang, ahová természetesen lementünk.


A turista útvonalat követve szép kilátás nyílik a Csodavárra és az előtte csobogó patakra (lenti kép). 


A patak mellett meredek lejtőn (bal oldali kép) ereszkedtünk le erősen markolászva a sziklafalba rögzített fémhuzalokat, félúton megálltam pózolni a patakkal, majd tovább haladva leértünk a Csodavár aljához, ahol szép nagy köveken hömpölygött tovább a víz. 


Utunk során a fenti jobb oldali láncos képen látható tereppel találkoztunk. Ez még könnyű szakasz volt a karomnak, de azért kellett hozzá az eddigi súlyemelős, fekvőtámaszos edzés és a kesztyű. A barlangba leereszkedés nagyon izgalmas volt. A föld alatti patak felhallatszik a 3 m magas és 10 m széles nyíláson át. Marcsi ökölnyi nagyságú kövekkel borított hosszú szakaszon ereszkedtünk le a barlang mélyébe, ahol a jéghideg patak folyt. A lenti középső képen látható a Czárán-terem, ahonnan a vízfolyással szemben a nagyobb köveken egyensúlyozva el lehet jutni az Alvilág ablaka alá (harmadik kép).


Megpróbáltunk eljutni, de egyre mélyebb volt a víz, a kövek csúsztak, és mivel térdig belecsúsztam az egyik kőről, így jobbnak láttam visszafordulni. A csapatunkból ketten viszont tovább mentek és készítettek képet az Alvilág ablakáról. Miután törpe sorban kimásztunk a barlangból, a Csodavár tetején levő balkonokat vettük célba. 


Mind a négy balkonnál fényképezkedtünk és lenéztünk a mély szakadékba. Tériszonyosok extra élményben részesülhetnek, ha ide fel mernek mászni. :) A Csodavár körüli túrán még nem éreztem annyira a természet fenyegető erejét, de másnap, az egész napos túrán megtanultam tisztelni. 

8 megjegyzés:

  1. Már megint szuper helyen jártatok :-) Tudod mi érdekelne, hogy ezekre a túrákra hol találtok rá? Valami oldalon, vagy tagok vagytok valami egyesületbe, vagy klubba?
    Régebben mi is jártunk túrázni a férjemmel, de a munka, meg egy kicsit a lustaság miatt már ezek elmaradtak... sajnos. Pedig nagyon vissza kéne hozni a köztudatba nálunk is.
    Jó motivációt adnak a bejegyzéseid :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm és örülök neki. :)
      Mindig a saját fejünk után megyünk :D, többnyire csak rábökünk a térképre, megnézzük mit találunk viszonylag kényelmes távolságban.
      Remélem majd hamarosan a Te blogodon is láthatok hasonló bejegyzéseket! ;)

      Törlés
  2. Hát nagyon jó lenne hasonlókról írni, irigyellek is rendesen :-) Most a mi életünkbe olyan dolgokra koncentrálunk, mint a babaprojekt pl., de erőt kell venni magunkon :-)

    VálaszTörlés
  3. Bocsánat, hogy ehhez a poszthoz írom, de küldtem neked üzenetet a facebook oldalra :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem jelzett semmilyen üzenetet. Elküldenéd még egyszer?

      Törlés
  4. Mi lesz a következő rész? Jégbarlang vagy Szamos-bazar? De imádom Pádist! De még két hét az indulásig...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A fő fogás a Galbina-kőköz lesz egy kis Flóra-réttel tálalva, desszertnek pedig az Eszkimó barlangot szánom. :)

      De jó, hogy Te is túrázol!!:) Miket fogsz megnézni két hét múlva?

      Törlés
    2. Egy hetet töltünk a környéken, szóval mindent. Már csak azért is, mert most először az unokaöcséim is jönnek. Mi már visszajárónak számítunk a környéken. Gimis koromban voltunk először. De a 7 és 9 éves urak már nagyon készülnek a hegyi túrára :)

      Törlés