2014/01/28

KÉMIA ÓRA - BIZSU TISZTÍTÁS

Pár hete találtam rá erre az ékszertisztító receptre, amit először az ezüst gyűrűimen próbáltam ki, és nagy sikert aratott nálam. Eddig fogkrémmel tisztogattam a gyűrűimet, ami ugyan szép csillogóvá varázsolta, de mint minden csoda, ez is csak három napig tartott. jhuuznjm00       <-----ezt Csirke írta Nektek :D


Szóval, most jöjjön egy kis kémiai oktatás:

Az ezüstön képződött fekete, barna folt nem oxidáció következménye, hanem ezüst-szulfid, amely a levegőben található kén és az ezüst alkotott vegyülete. A szódabikarbónás oldat kiválasztja a szulfidot, amely az alumíniumhoz csatlakozik, mert kémiailag az alumíniumhoz jobban vonzódik, mint az ezüsthöz.


A gyűrűimen szerettem volna bemutatni nektek a csodálatos eredményt, előtte-utána képsorozattal, de mivel még mindig szulfid mentesek, így a bizsu karkötőmet túrtam elő a mindenes dobozkámból. Már nem is emlékeztem, hogy van ilyenem.

Hozzávalók:

2 evőkanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
forró víz
alufólia
üvegtál


Első lépés az üvegtál alufóliával való kibélelése. Ezt követően bele pottyantjuk a tisztítani kívánt ékszert, ráöntjük a sót és a szódabikarbónát, majd az egészet felöntjük forró vízzel. Utána várunk. A kevésbé szennyezetteknél 5-10 perc is elegendő, míg a látványosan fekete mázzal rendelkező ékszereknél fél óra szükséges a leoldáshoz. Miután kivettük a tálból, langyos vízzel öblítsük le, majd töröljük át egy puha száraz ronggyal.


20 percnyi áztatás után ilyen lett a végeredmény.

Ti milyen módszerrel szoktátok megtisztítani az ékszereiteket?

7 megjegyzés:

  1. most már tuti ezt fogom alkalmazni...! :) szép karkötő, nem is értem hogy felejthetted el ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mostanában nem hordok karkötőket, a szép nagy nyakékekhez nem illeszkednek. :) Jó kis ékszertisztító recept, nekem nagyon bevált. Vettem gyors még egy tasak szódabikarbónát.:)))

      Törlés
  2. Én az ezüst ékszereimet tisztító folyadékkal szoktam (nálunk lehet kapni kifejezetten ezüst ékszerekhez). Tisztának tiszta lesz, de ha sokáig van a folyadékban akkor "tompul" a fénye. Biztosan kipróbálom ezt a módszert, főleg, hogy ráfér a tisztítás a fülbevalóimra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még nem volt alkalmam tisztító folyadékkal próbálkozni. Ennél a receptnél minél tovább hagyod a lötyiben, annál szebb fénye lesz.
      Milyen sűrűn szoktad tisztító folyadékba áztatni az ékszereid? Kíváncsi vagyok melyik a tartósabb megoldás.

      Törlés
    2. Fülbevalókat olyan 3- 4 havonta szoktam (általában akkor cserélem ki másik párra).

      Törlés
  3. Nagyon köszi, jó tipp. Ki is próbáltam anyum kitűzőjén, gyönyörű lett pedig már nagyon csúnya volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óóó, szuper! :) Örülök neki, hogy kipróbáltad. :)

      Törlés