2017/10/31

PUMPKIN PIE - TÖKÖS PITE

A legkedvesebb pite receptemet szeretném megosztani veletek, amit még anyukámtól tanultam. Általában meggyes vagy almás tölteléket szoktam készíteni hozzá, most viszont kipróbáltam az amerikaiaknál jól bevált tökös tölteléket. :) Ez egy igencsak időigényes recept, főleg, ha faleveles dekorációt is készítünk rá. :D

Pumpkin pie recipe - tökös pite recept

Tészta: 
50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 20 dkg cukor, 13 dkg sertészsír, 1 tojás, kb 1 dl tej, csapott kávéskanál só. A tojást és a cukrot kézi habverővel összekeverjük, hozzá adjuk a sertészsírt, tejet, sót, majd fokozatosan adagolva szórjuk bele a sütőporos lisztet. Összegyúrjuk, majd egy órat pihentetjük. Ezután két részre választjuk, kinyújtjuk. Az egyik részt a kivajazott piteformába rakjuk, majd elkészítjük a tetejére a tésztadekorációt a maradék részből. A kisebb leveleket szív alakú sütikiszúróval készítettem a szív alakú tészta félbevágásával, a nagyobb leveleket késsel vágtam ki a kinyújtott tésztából, majd villával nyomkodó mozdulatokkal rárajzoltam az erezetet.

Pumpkin pie recipe - tökös pite recept

Töltelék:
1 kg sütőtök, 2 db Granny Smith alma, 2 evőkanál virágméz, 1 kávéskanál cukor, őrölt fahéj ízlés szerint, 2-3 dl víz, vaj és szőlőmagolaj. Vajon elkezdjük megpirítani a kockára vágott hámozott tököt, majd mikor a vaj kezd eltűnni a (magas falú) serpenyőből, felöntjük szőlőmagolajjal és sűrűn kevergetve tovább pírítjuk. 10 perc pirítás után felöltjük 2 dl vízzel, ízesítjük mézzel, fahéjjal és cukorral, hozzá adjuk a kockára vágott almát is, majd fedő alatt időnként megkeverve puhára pároljuk. Hűlni hagyjuk, azután pépesre turmixoljuk, és ráöntjük a piteformában pihenő tésztára. Dekoráljuk ízlés szerint, majd előmelegített sütőben, 100-150 fokon légkeveréssel minimum egy órán át sütjük. A kerámia sütőformát érdemes a sütőrács legalsó szintjére helyezni. 
Tipp: A tökös pite fogyasztásával várjunk egy napot, hogy összeérjenek az ízek.

Kellemes sütögetést és jó étvágyat hozzá! :)
Puszi, Marcsi

1 megjegyzés: