2014/07/01

PÉCSI VÁROSNÉZÉS

Amikor Pécsre gondolok, mindig nagy adag fagylalttal a kezemben képzelem el a városnézést. :) Másodszor járok már ebben a városban (mindkét alkalommal fagyi nélkül :S:( ), amit egyébként nagyon szépnek találok, de folyton ott motoszkál bennem az épület tologató érzés a Széchenyi téren sétálgatva. Nehezen találtam meg a fényképezéshez a megfelelő szögeket, így kissé zsúfolt hatást keltő képekkel szolgálhatok itt-ott.


Szerencsére nagyon jól időzítettük a pécsi városnéző programot, ugyanis Leonardo da Vinci kiállítás egyik darabja vetett ránk árnyékot a 8,5 méterével. Leonardo Kolosszus mását a Sforza-ló szobrát állították ki a főtérre. A 13 tonnás alkotást 8000 liter vízzel feltöltött talpazata tartja a helyén. További részleteket ide kattintva olvashattok.


Aki szeretné látni da Vinci többi alkotását jegyárakról infót itt talál. A kiállítás szeptember 30-ig lesz megtekinthető, Sforza-paci is csak addig bírja egy helyben, aztán tovább nyargal a széllel.


Igaz, hogy június vége felé jártunk a képek készítésekor, de sajnos hosszú nadrág-vékony pulóver nélkül nem mertem utcára lépni. :) Pécs híres a lakatos utcájáról, azon keresztül sétálva juthatunk el a dzsámihoz. A férjecskémmel, amikor először jártunk itt, mi is elhelyeztünk egy nevünkkel és az összeadás jelével ellátott lakatot a lakatfalon.


A háttérben Gázi Kászim pasa dzsámija látható szép zöld kupolájával. Jelenleg felújítás alatt van.



Zsolnay-kút a Széchenyi téren nagy kedvencem. Készítettem Nektek az ökörfejű vízköpőről egy leander locsolós képet. :) A kutat egyébként 1930-ban állították fel, ezt megelőzően 18 évet egy raktárépületben töltött, mivel különböző városelrendezési okok miatt nem tudtak dönteni a megfelelő helyszín kiválasztásában. A kút kávájának peremén ez a felirat olvasható:  "Zsolnay Vilmos emlékkútja legyen örök szemtanúja Pécs város virulásának lakói boldogságának". 


A Zsolnay-kút mellett illatozik a csodálatos levendula, ami gyönyörűen illeszkedik a városhoz és a távolban elnyúló hegyhez. Sajnos nem sikerült megtalálnom azt a fagyizót, ahol ibolya fagyit, fekete illetve robbanó golyós finomságot árulnak. 

Remélem tetszett a kis városlátogató bejegyzésem!
 Üdvözlöm a pécsieket!;)



3 megjegyzés:

  1. De jó bejegyzés :) Én is megyek Pécsre majd július végén pont *-*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. :)
      Szuper, akkor Te is készíthetsz fényképeket a lóról!:)))
      Kellemes városnézés kívánok! ;)

      Törlés
  2. Imádom ezt a várost. Az egyik legjobb osztálykirándulásom is itt volt :)

    VálaszTörlés