2013/12/04

AJÁNDÉKDOBOZ SÜTI

Nagyon szeretek ajándékokat csomagolni és az ünnepek közeledtével lesz is részem bőven benne. Nagyokat pislogtam, amikor megláttam a neten kallódni ennek a vajas-kakaós keksznek a receptjét, már izzítottam is a sütőt, mint egy "pörfekt kisfeleség" :):P


A recepten egy hangya bajúsznyit módosítottam, mert nekem túlságosan egyszagúnak tűnt, muszáj volt egy csipet karácsonyport szórnom bele. :)

Hozzávalók:
  • 100 g vaj
  • 100 g cukor
  • 1 tojás
  • 130 g liszt
  • 115 g liszt + 15 g kakaó + 1 mókáskanál Mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítése:

A vajat keverd össze a cukorral puha krémes állagúra, majd add hozzá  a tojást. Jó alaposan habard össze, majd oszd két részre a kapott masszát. Az egyik feléhez add hozzá a 130 g lisztet apránként adagolva, majd gyúrd össze és alakíts ki belőle egy hosszabb henger formát. Csomagold be folpack-ba, majd pihentesd a tésztát 1 órán át a hűtőben. A massza megmaradt részéhez keverd hozzá a 115 g lisztet + 15 g kakaót + 1 mokkáskanál Mézeskalács fűszerkeveréket. Gyurmázd jól össze, ha szükséges adj hozzá még egy kis lisztet, majd zutty ezt is dobd be a hűtőbe folpack-os csomagolásban. 
Miután letelt az egy óra, és már majdnem megfeledkeztél a sütiről, nekifoghatsz az izgalmas részéhez. Nyújtsd ki a tésztákat, vágj azonos méretű csíkokat belőlük és a képen látható módon alakítsd ki a doboz mintát.



Az eredeti recept szerint csak világos doboz volt kakaós szalaggal, de nekem a fordított változata is tetszett, noh, meg volt bőven kakaós tésztám.


Miután precíz mozdulatokkal a jobb oldali tésztából bal oldali kupac alakult ki, érdemes pihenni egy órácskát a tésztának és nekünk is. A tészta mehet a folpack takarójába bújtatva a hűtőbe, mi meg a jó meleg hálóba a paplan alá. :)

A maradék tésztából apró masnikat alakítunk ki ellentétes színű gumóval a közepén, majd a felszeletelt dobozkák tetejére nyomkodjuk óvatosan. A sütőt 175 fokra állítjuk és 15 percig sütjük. 


Teához, kávéhoz nagyon finom. Érdemes bedobozolni, hogy hosszan friss maradjon.


Barátnős beszélgetéshez egy kávé mellett a legideálisabb kísérő sütemény. :)
Ki kér egy dobozkát?

5 megjegyzés: