2014/10/02

JÓL BEVÁLT TITKOS RECEPTEM MEGFÁZÁS ELLEN

Rögtön azzal indítok, hogy már több, mint 5 éve nem voltam megfázva, ami egy igencsak összetett receptnek köszönhető. Fontos, hogy az immunrendszert folyamatosan "karban kell tartani" változatos és vitamindús étkezéssel, de ezzel nem mondtam újat. Amikor náthás emberekkel vagyok összezárva hosszú órákra, természetesen engem is megkísérel lebetegíteni az aktuális vírus. A leghatásosabb praktikám a kivédésére az agresszív ellentámadás. :)



A gyümölcsteákat mostanában, ha csak lehet kerülöm, helyettük már évek óta egy gyógynövény keverékből álló népi teát használok. Az országban még nem találtam hasonlót, én rendszerint a szerbiai utaim során vásárolok belőle ipari mennyiséget télire. :)) Rendkívül finom íze és illata van, ez az egyetlen tea, amit citrom nélkül is meg tudok inni, citromhiány idején.


Nálam egy igazán jó teázáshoz elengedhetetlen a (virág) méz és a citrom hozzáadása. Jelenleg propoliszos mézet használok...hát...nem lett a kedvencem. :))


Amikor érzem magamon a megfázás kezdő tüneteit, azonnal főzök egy liter teát, beveszek egy fájdalomcsillapítót, növelem a C-vitamin adagomat, a párologtatóba levendula olajat csepegtetek és lefekvés előtt Tantum Verdével kezelem a torkom. Nem várom meg, amíg jobban fáj a torkom, vagy láz is társul a gyengeséghez. Sokan csak akkor nyúlnak gyógyszerhez, ha már teljesen megbizonyosodtak róla, hogy elkapták a vírust. Ebben az esetben viszont már nem igazán használ a bejegyzésben szereplő praktika.


Nektek van valamilyen jól bevált módszeretek a megfázás kivédésére?

8 megjegyzés:

  1. Nálam ismét betaláltál, ugyanis meg vagyok fázva. A megelőzés kizárt, mert mindig éjszaka kialakul, reggel már arra kelek, hogy kivagyok. :) Sajnos mindig a szokásos fázisokon át kell esnem, torokfájás, takony, köhögés, de igyekszem minél rövidebbre csökkenteni az időszakot. A titkos teádat kipróbálnám, de hát ha ilyen nehéz hozzájutni... :) Én gyömbérből szoktam "teát" főzni, az is hatásos kis cucc. A vitamin és társai alap. :) Esetleg a tea összetevőit, ha megfejted, találhatunk magyarországi hasonmást! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tea összetevői:
      -Csipkebogyó (magas C vitamin tartalmú, immunerősítő)
      -Vadszeder levél (magas foszfor és vas tartalmú)
      -Hegyi pereszlény (felfújódást csökkentő hatása van)
      -Borsmenta levél (görcsoldó, nyugtató hatású)
      -Kamilla virágzat (gyulladáscsökkentő, légutakat tisztítja, nyugtató hatású)

      Törlés
  2. A propoliszos méz borzalmas :/ Viszont ha egy kanál virágmézbe pár csepp propoliszt csepegtetsz, az nagyon finom, fertőtlenít és segít a torokfájáson! :)

    VálaszTörlés
  3. Én egyáltalán nem szeretem a mézet, az illatát meg főleg nem. A tea ötletet én is kipróbálnám, de ha nem lehet itthon kapni nehezen fogom :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A fenti kommentben megadtam az összetevőket, de azt sajnos nem lehet tudni, hogy melyik milyen arányban került bele.

      Törlés
  4. erre a bejegyzésre lett volna szükségem 3 hete,de azt hiszem örök aktualitású.. :)

    VálaszTörlés
  5. Sose fázok meg, de idén hosszú idő után sikerült (szokni kell még, hogy tömbökben nincs hamar fűtés). Az én taktikám rengeteg mézes tea, multivitamin, sok gyümölcs és zöldség, forró fürdő, Wick cukorka és Algoflex forte :D

    VálaszTörlés