2016/04/13

VEGYÉL HALDOKLÓ ORCHIDEÁT!

Még tavaly nyáron az egyik bevásárlóközpontban megláttam a kb 400 Ft-ra leértékelt fehér mini orchideát gyönyörű fehér kaspóban. Bevallom akkor még a kaspója jobban érdekelt, mint maga a növény, aminek már elhervadt az összes virágja és két picike levele maradt csak a cserépben. :) Ennek ellenére vettem mellé egy önadagolós tápoldatot és hazaérve gyorsan rágugliztam milyen környezetet szeret, megszabadítottam a szép kaspójától és infúzióra kötöttem. :) Pár hétre rá új gyökereket hozott, majd megjelent az első levele, ami később nyuszifül nagyságúra nőtt. :) A téli hónapok során izmos "kis"leveleket növesztett, kigyúrta magát. :D Majd januárban megjelent a virág hajtása, ami csiga tempóban fejlődve március közepére a képen látható állapotúra alakult.

A Valentin napi leárazások közepette a borzasztó állapotban levő, ciklámen színű orchideát vásároltam meg pár száz forintért, immár beleszeretve ebbe a furcsa kis növénybe. :) A levelei, egy kivételével már elhervadtak, viszont a gyökere és a virágzata ép volt. Ezt is infúzióra kötöttem, megkapta a beöntést, üveg kaspóba helyeztem és alá raktam vízzel töltött golyókat. És most várok...


Az étkezőasztalon fátyolos fény szűrődik rájuk, amit nagyon szeretnek. A párás környezet szintén nagyon fontos számukra, mint ahogy az átlátszó cserép és a tápoldatozás is. Jó látni, ahogy életre kelnek és gyönyörű virágokkal hálálják meg a gondoskodást. :) Vegyetek Ti is egy haldokló példányt, és mentsétek meg! =)

2 megjegyzés:

  1. De ügyes vagy! :) Nálam meg halnak ki mert se fény, se pára tekintetében nem ideális a helyük :(

    VálaszTörlés
  2. Ténylg nagyon ügyes vagy! Ilyen pici orchideánk volt nekünk is, sajnos hamar kipusztult. :(

    VálaszTörlés